A Mozart Hotel

A Mozart Hotel Szeged szívében, a történelmi belvárosban (korabeli nevén a „Palánk” területén) található.

A főbb turisztikai látványosságok mindössze néhány perc sétával elérhetők, hiszen minden 300 méteren belül található.

  • Dóm tér és a Fogadalmi Templom (amely nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok helyszíne) 100 méterre,
  • Tisza part 300 méterre,
  • Móra Ferenc Múzeum szintén alig több, mint 300 méterre,
  • Kárász utca (Szeged sétáló utcája) és Széchenyi tér is mindössze 300 található.
  • Színházkedvelő vendégeinknek pedig csak 450 métert kell sétálni a Szegedi Nemzeti Színházig.

 

 

Az  Oskola u. 16. története

1838-ban a Szeged, Oskola u. 16. szám alatt álló egyszintes ház tulajdonosa a Rákits család volt. Egy 1844-es okirat szerint – amelynek reprodukcióját a volt tulajdonos emlékére, a hotel lobby helyiségében kifüggesztettünk – Rákits Miklós a Szegedi Kereskedelmi Testület tagja volt.

1861 tavaszán nyitotta meg vendéglőjét az utcára nyíló helyiségben Nagy Márton.

1870 nyarán Sattler József a Sörforráshoz címzett új vendéglőt nyitott itt, tőle Tschorner Károly 1871 nyarán vette át, és a Kispipához címezte. 1872 tavaszán megnyílt a vendégek előtt a „csinosan bezöldített és ízléssel berendezett udvara” is. A vendéglő 1877-ig üzemelt, ezután az épület „Auer József m. kir. szab. műórás” háza lett. Az épület a Szegedi Nagy Árvizet (1879) túlélte ugyan, de megrongálódott.

A megrongálódott ház helyére Auer 1883-ban emeletes házat építtetett (ez az épület ad ma otthont a Mozart Hotel-nek). A földszintre két helyiségből álló boltot és kétszobás lakást, az emeletre ötszobás lakást terveztek. A ház a korabeli fényképek tanúsága szerint földszinti homlokfalával a jelenleginél keskenyebb utcavonalra épült. Az Oskola utca rendezésével az 1960-as években, a házsor bontásakor az utca vonalát beljebb vitték, ezért a ház földszintjét a tetőterasszal együtt leborotválták, odaépítve az új utcavonalra az eredeti homlokfalat. Az közelmúltban teljesen elhanyagolt állapotba került, az emeleti részek kihasználatlanok voltak, a földszinten üzletek üzemeltek.

A Mozart Hotel megnyitásával az Oskola u. 16. szám alatt, 140 évvel az első fogadó megnyitása után, ismét a vendégfogadás a fő tevékenység.

Az épület az elmúlt egy évben teljes körű felújításon esett át. A 4 emeletessé alakított, lifttel felszerelt épületben 15 db kétágyas vendégszoba került kialakításra.

Vendégeink egyaránt élvezhetik a Mozart korát idéző enteriőr hangulatát és a legmodernebb műszaki berendezések kényelmét. Minden szoba minibárral és saját légkondicionáló berendezéssel rendelkezik, a szórakozási lehetőséget a többféle műsort szolgáltató LCD televízió, a vezetékes és wi-fi internet csatlakozási lehetőség, a biztonságot pedig a mágneskártyás ajtózárak és a minden szobában elhelyezett széfek nyújtják. Recepciós szolgálatunk valamint a lobbyban elhelyezett bár a nap 24 órájában a vendégek rendelkezésére áll. A hotel elhelyezkedéséből adódóan a szegedi turisztikai látványosságok, kulturális központok, konferencia helyszínek sétálva is néhány perc alatt elérhetők.

 

 

Enteriőr:

A Mozart Hotelnek otthont adó épületet a 2010. év folyamán teljesen felújították, átalakították. A négyszintes épületben összesen 15 db luxus kivitelű szobát építettek.

A Mozart Hotel nevéhez híven Mozart korának hangulatát idézi. A belső tereket ennek jegyében rendeztük be.

A szobákban és közösségi helyiségekben, egyes fürdőszobákban is gazdag mintázatú szövettapéták kerültek a falakra, melyeket az épület minden helyiségén végigfutó, kazettás faburkolat, a fürdőszobákban pedig márvány mintázatú csempe egészít ki.

A padlózat burkolatai is a legkiválóbb alapanyagokból lettek kiválasztva. A folyosókon parkettát idéző hidegburkolat, a közösségi helyiségekben háromszínű márványlapok, a szobákban díszes szőnyegpadlók vannak.

A káprázatos brokátfüggönyök egyedileg készültek, külön a Mozart Hotel megrendelésére. A szobákba különböző színű függönyök kerültek, mindig a helyiséggel harmonizáló színben.

Szintén egyedi megrendelés alapján készültek a különleges antikolt réz csillárok, melyek a lobby helyiségben, a lépcsőfeljáróban és egyes szobákban is megtalálhatók, valamint  szintén egyedi antikolt réz falikarok, melyek a folyosók falait díszítik. A lámpák stílusában antikolt rézből készültek el a vendégek tájékozódását segítő táblák és a szobaszámok is.

Az épület egészét végigkíséri a korhű gipsz stukkózás, amelynek koronája a lobby helyiségben megtalálható ékes kupola. A kupola tartópillérei velencei stukkózású, márványt idéző oszlopok.

A hangulatot fokozza a Mozart Hotel fényűző bútorzata is. A berendezési tárgyak szintén egyedi tervezés alapján készültek, Olaszországból szállított fa alapanyagokból. A székek, fotelek, bárszékek káprázatos selyemszövetekkel vannak bevonva.

Az impozáns összkép a szállodában elhelyezett, összesen több mint kétszáz korabeli festményben (reprodukciók) és a közös helyiségeket ékesítő, tekintélyes, aranykeretekbe foglalt antikolt tükrökben teljesedik ki.